هیچ مسلمانی، پس از بهره اسلام آوردن، بهره ای همچون برادری خدایی به دست نیاورده است . [رسول خدا صلی الله علیه و آله]
لوگوی وبلاگ
 

آمار و اطلاعات

بازدید امروز :89
بازدید دیروز :114
کل بازدید :103074
تعداد کل یاداشته ها : 526
04/4/20
2:49 ع


ملاک‌ صنعت‌ در حال‌ حاضر از قالب‌ سنتی‌ خود درحال‌ بیرون‌ آمدن‌ است‌ و از طرف‌ دیگر جوامع‌ اطلاعاتی‌ در حوضه‌ گسترده‌ صنعت‌ سوالاتی‌ را مطرح‌ می‌کنند، از جمله‌ اینکه‌ آیا محصولات‌ و خدماتی‌ هستند که‌ استعداد کافی‌ برای‌ فروش‌ به‌ صورت‌ On-line داشته‌ باشند ودر عین‌ حال‌ ارزش‌ افزوده‌ حاصل‌ از فروش‌ آنها کاهش‌ زیادی‌ نشان‌ ندهند?
در مقابل‌، آیا محصولات‌ و خدماتی‌ هستند که‌ انجام‌ فرآیند خرید برای‌ آنها مستلزم‌ درگیر شدن‌ مشخا خریدار و تعامل‌ فیزیکی‌ بین‌ طرفین‌ معامله‌ باشد به‌ گونه‌یی‌ که‌ تاؤیرگذاری‌ خرید الکترونیکی‌ در آن‌ به‌ حداقل‌ برسد؟ 
اینترنت‌ و فضای‌ وب‌سایت‌ وسیله‌یی‌ است‌ جهت‌ برقراری‌ تماس‌ با مشتریان‌ و آشنا کردن‌ آنها با محصولات‌ و خدمات‌. در این‌ معنا، اینترنت‌ رسانه‌یی‌ است‌ که‌ یک‌ پیغام‌ می‌تواند از طریق‌ آن‌ منتقل‌ شود. در معنای‌ دیگر اینترنت‌ یک‌ روش‌ توزیع‌ به‌ حساب‌ می‌آید که‌ از طریق‌ آن‌، کالاها و خدمات‌ در ابتدا به‌ خریدار نمایش‌ (اطلاع‌رسانی‌) و سپس‌ تحویل‌ مشتری‌ می‌ گردد.
بنابراین‌ اینترنت‌ نوعی‌ زیرساختار مناسب‌ برای‌ ارتباطات‌ و ایجاد روابط‌ دوطرفه‌ بین‌ طرفین‌ معامله‌ یا طرفین‌ درگیر در همکاری‌ تجاری‌ از راه‌ دور برقرار می‌کند. درواقع‌ تولیدکنندگان‌، صنعتگران‌ و در یک‌ کلام‌ جامعه‌ گسترده‌ صنعت‌ می‌تواند از ویژگی‌ های‌ کلیدی‌ اینترنت‌ به‌ عنوان‌ ابزاری‌ برای‌ رفع‌ نیاز اطلاعاتی‌ خود و همچنین‌ دسترسی‌ سریع‌ به‌ آنچه‌ می‌ خواهد استفاده‌ کند.از جمله‌ دسترسی‌ 24 ساعته‌، چند رسانه‌یی‌ بودن‌، حضور در همه‌جا، جهانی‌بودن‌،دوطرف‌ بودن‌ و غیره‌. 
یکی‌ دیگر از نکات‌ مهم‌ که‌ به‌ گونه‌یی‌ به‌ عنوان‌ گام‌ اول‌ در جهت‌ رسیدن‌ به‌ نقطه‌ اوج‌ تجارت‌ الکترونیک‌ است‌ مبادله‌ الکترونیکی‌ در تجارت‌ است‌. 
صنعتگران‌ می‌توانند حرکت‌ خود را در جهت‌ نیل‌ به‌ تجارت‌ الکترونیک‌ از این‌ نقطه‌ آغاز کنند. آنا می‌توانند با قرار دادن‌ اطلاعات‌ خود (با حفظ‌ مسائل‌ امنیتی‌) بر روی‌ شبکه‌ اینترنت‌ یک‌ پل‌ ارتباطی‌ با گروههای‌ فعال‌ و مشتریان‌ ایجادکنند. ولی‌ نکته‌ قابل‌ تعمق‌ درمورد تجارت‌ الکترونیک‌ پس‌ از انجام‌ مرحله‌ فوق‌ است‌. در واقع‌ بنگاههای‌ تجاری‌ پس‌ از انجام‌ مرحله‌ اول‌ هرچه‌سریعتر و عمیق‌تر باید به‌ بررسی‌ تمایل‌ و آمادگی‌ مشتری‌ برای‌ خرید الکترونیکی‌ بپردازند. از جمله‌ نقاط‌ تضعیف‌کننده‌ در این‌ امر، عدم‌ آمادگی‌ شرایط‌ محیطی‌ و بازار است‌. آماده‌ نبودن‌ اعتبارات‌ بانکی‌ به‌ صورت‌ کارت‌های‌ اعتباری‌، وجود نداشتن‌ ارتباطات‌ بین‌ بانک‌ به‌ عنوان‌ وسیله‌ انتقال‌ پول‌ و شبکه‌ جهانی‌ اینترنت‌، عدم‌ وجود امنیت‌ در انتقالات‌ پولی‌ از طریق‌ اینترنت‌ از جمله‌ عوامل‌ تاثیرگذار در کم‌میلی‌ خرید الکترونیکی‌ توسط‌ مشتریان‌ محسوب‌ می‌شوند. با درنظر گرفتن‌ تمام‌ این‌ مشکلات‌ باز هم‌ همه‌ کشورها و جوامع‌ در پی‌ راه‌ حل‌ سریع‌ نقاط‌ ضعف‌ این‌ امر هستند چرا که‌ به‌ مطرح‌شدن‌ ویژگی‌های‌ جدیدی‌ برای‌ بازار صنعتی‌ تجارت‌ الکترونیک‌ و نیز تقویت‌ برخی‌ از ویژگی‌های‌ سنتی‌ منجر خواهد شد.از آن‌ جمله‌ می‌توان‌ توسعه‌ روابط‌ شبکه‌یی‌ بین‌ شرکت‌ها و افزایش‌ پویایی‌ آنها را نام‌ برد. در پی‌ این‌ تغییرات‌ و تاثیرات‌، بازار جدیدی‌ به‌ وجود آمده‌ است‌ که‌ آن‌ را بازار صنعتی‌ الکترونیکی‌ می‌نامیم‌.
بازاری‌ که‌ دقیقا به‌ روی‌ مهمترین‌ اصل‌ بازاریابی‌ بر اساس‌ آخرین‌ نظریه‌های‌ اقتصادی‌ یعنی‌ اصل‌ مشتری‌گرایی‌ انگشت‌ نهاده‌ است‌. 
چرا که‌ بی‌شک‌، فناوری‌ اطلاعات‌ (IT) باعث‌ تسهیل‌ قیمت‌گذاری‌، طراحی‌ و تعیین‌ مشخصات‌ به‌ صورت‌ ظق‌غف‌ق‌ک شده‌ و در نتیجه‌ مشتری‌گرایی‌ افزایش‌ می‌یابد.از جمله‌ نیازهای‌ اطلاعاتی‌ بازارهای‌ صنعتی‌ نیاز به‌ اطلاعات‌ در زمینه‌ تجهیزات‌ صنعتی‌ است‌. 
در این‌ راستا، پایگاه‌ اطلاع‌رسانی‌ صنعتی‌ فن‌یاب‌ با درنظرگرفتن‌ جای‌ خالی‌ یک‌ پایگاه‌ اطلاع‌رسانی‌ در زمینه‌ تجهیزات‌ صنعتی‌ وهمچنین‌ نیاز جامعه‌ دانشجویان‌ صنعتی‌ کشور به‌ ارتباط‌ با بازارهای‌ صنعتی‌ اقدام‌ به‌ تاسیس‌ یک‌ پایگاه‌ اینترنتی‌ کرده‌ است‌ که‌ همچنین‌ با توجه‌ به‌ فواید تجارت‌ الکترونیک‌، تاسیس‌ این‌ پایگاه‌ باعث‌ تسهیل‌ در امر خرید و تامین‌ تجهیزات‌ صنعتی‌ شده‌ است‌. چرا که‌ صنعتگران‌ دیگر نیاز به‌ آن‌ ندارند که‌ وقت‌ با ارزش‌ خود را بر روی‌ سفرهای‌ شهری‌ و خارج‌ شهری‌ بگذارند تا آنچه‌ را که‌ می‌خواهند بیابند بلکه‌ در منزل‌ یا محل‌ کار تنها با اتصال‌ به‌ شبکه‌ جهانی‌ اینترنت‌ می‌توانند هر آنچه‌ را که‌ از تجهیزات‌ صنعتی‌ نیاز دارند مطالعه‌ و بررسی‌ کنند و سپس‌ درخواست‌ خرید دهند.در حال‌حاضر با توجه‌ به‌ نیاز کشور به‌ پیشرفت‌ هرچه‌ سریعتر در زمینه‌ خة‌ و تجارت‌ الکترونیک‌ این‌ اقدام‌ یکی‌ از اقدامات‌ موثر بخش‌ خصوصی‌ جهت‌ خدمت‌ به‌ جامعه‌ فعال‌ صنعتی‌ کشور است‌. امید آن‌ است‌ که‌ این‌گونه‌ پایگاه‌های‌ اطلاع‌رسانی‌ با درنظرگرفتن‌ اهداف‌ مشترک‌ و به‌ صورت‌ سازماندهی‌ شده‌ هر چه‌ سریعتر حرکت‌ خود را به‌ سوی‌ فرهنگ‌ سازی‌ در زمینه‌ تجارت‌ الکترونیک‌ و مطرح‌ کردن‌ نام‌ جامعه‌ صنعتی‌ ایران‌ در جامعه‌ جهانی‌ ادامه‌ دهند. از علاقه‌مندان‌ دعوت‌ می‌ شود جهت‌ آشنایی‌ با نحوه‌ عملکرد یک‌ سیستم‌ اطلاعاتی‌ صنعتی‌ و فواید آن‌ به‌ آدرس‌ اینترنتی‌ www.fanyab.vom مراجعه‌ کنند.



  
  


در اواخر قرن بیستم، گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات به‌گونه‌ای بود که در هر کجای زندگی انسان، این روند به قرن بیست‌ویکم نیز منتقل شده و در نتیجه، "دنیای مجازی" آرام‌آرام رو به شکل‌گیری گذاشته است. دنیایی که پدیده فناوری اطلاعات و ارتباطات از همان ابتدا به دنبال تحقق آن بود. در این جامعه نیز که "فضای سایبر" نامیده می‌شود، مانند همه جوامع، تعاملات اجتماعی بر اصول خاصی استوار است.
ویژگی‌های فضای سایبر
اساس و بنیاد هر جامعه، چه کوچک و چه بزرگ، بر اصولی استوار است که بدون آنها، شیرازه جامعه از هم گسیخته خواهد شد. مهم‌ترین این اصول، نظم و قانون است. بر همین اساس، هر تعامل اجتماعی باید ذاتاً با مفهوم جامعه سازگار باشد، در غیر اینصورت جرم محسوب می‌شود. جامعه مجازی نیز از این قواعد مستثنی نیست.فضای سایبر محیطی مجازی برای فعالیت‌های اجتماعی است. مهمترین ویژگی این فضا، استقلال از زمان و مکان است. به عنوان مثال، کلاس درس نمونه‌ای از یک فعالیت اجتماعی در محیط واقعی است. دانشجویان و استاد باید به طور همزمان در این مکان مشترک به تعامل علمی و آموزشی بپردازند. اما در فضای سایبر، کلاس به صورت مجازی برگزار می‌شود. دانشجویان از هر مکان نامشخصی به کلاس می‌آیند. حتی ممکن است هر وقت که فرصت داشته باشند، به یادگیری و مباحثه غیرمستقیم بپردازند؛ خواه روز باشد یا شب. با شکل‌گیری فضای سایبر، مرزها کم‌رنگ‌تر شده است و جهانی شدن در کلیه امور اجتماعی به وضوح دیده می‌شود. سرعت، ارزانی، بالا بودن کیفیت، نزدیکی و در دسترس بودن، شفافیت و تنوع از ویژگی‌های فضای سایبر است.
پلیس سایبر
در فضای سایبر، همانگونه که فعالیت‌ها سریع‌تر و ارزان‌تر انجام می‌شود، جرایم نیز پیچیده‌تر، سریع‌تر و کم‌هزینه‌تر است. به عنوان مثال در دنیای واقعی، محیط فیزیکی محدودیت‌ها و موانع بزرگی را برای مجرمان و تبهکاران ایجاد می‌کند؛ اما در فضای سایبر چنین موانع فیزیکی وجود ندارد.به دلیل ویژگی‌های خاص فضای سایبر، این فضا به قوانین کارآمد نیاز دارد. از سوی دیگر، اجرای قانون نیازمند سیستمی است که بر فعالیت‌های شبکه نظارت کند و به تعقیب و دستگیری مجرمان و امحای امور مجرمانه در محیط سایبر بپردازد. به چنین سیستمی، "پلیس سایبر" می‌گوییم.
ویژگی‌های پلیس سایبر
پلیس سایبر باید بتواند به ردیابی، شناسایی و ایجاد محدودیت برای مجرمان در فضای سایبر بپردازد. این امر مستلزم داشتن وجاهت قانونی، حرفه‌ای بودن و تسلط بر فنون نفوذگری و همچنین، داشتن ابزارهای پیشرفته عملیات در فضای سایبر و در نهایت نیازمند همکاری است.دامنه فعالیت پلیس سایبر، متناسب با گستره? فضای سایبر، سرتاسر جهان است و احتمالاً در آینده، این پلیس زیر نظر سازمان ملل یا کشورهای غربی تشکیل خواهد شد. در صورتیکه فعالیت پلیس‌های دنیای واقعی به یک منطقه? جغرافیایی یعنی یک کشور محدود است. پلیس‌های دنیای واقعی اگرچه در سطح بین‌الملل با یکدیگر ارتباط دارند و پلیس بین‌الملل (Interpol) نیز وجود دارد، اما فعالیت‌های بین‌المللی آنها معمولاً تابع سیاست‌ها و روابط کشورها است.یکی از کارهایی که پلیس سایبر انجام می‌دهد، محدود کردن دامنه? فعالیت مجرمان در فضای سایبر است. هم‌اکنون امکانی فراهم شده که آدرس‌های اینترنتی که از طریق آنها به فعالیت‌های خرابکارانه مثل ارسال ویروس، نفوذ غیرمجاز و ارسال پیغام‌های مزاحم می‌پردازند، شناسایی و هرگونه فعالیت از طریق این آدرس‌ها به شدت محدود شود. برای مثال، امروزه سرورهای پست‌الکترونیک به صورت خودکار با پلیس سایبر برای دریافت یا حذف پیغام‌های ورودی مشورت می‌کنند.
تجربه? سایر کشورها
پلیس سایبر با اسامی مختلفی چون پلیس شبکه ، پلیس وب و غیره در کشورهای مختلف شکل گرفته است و حتی برخی کشورها این وظیفه را به CERT (تیم واکنش سریع به مشکلات رایانه‌ای) واگذار کرده‌اند. از جمله کشورهای پیشرو در ایجاد پلیس سایبر می‌توان به آمریکا،‌ فرانسه، چین، ژاپن، هند و کره اشاره کرد. کره تا قبل از سال 2000 فقط به جرایم رایانه‌ای اهمیت می‌داد، اما در این سال، CTRC را برای مقابله با جرایم سایبری ایجاد کرد.هند نیز اولین ایستگاه پلیس سایبر خود را در سال 2001 در بنگلور ایجاد کرد. پلیس سایبر هند یا CCPS وظیفه دارد با جرایم فضای سایبر از قبیل نفوذ غیرمجاز، خرابکاری اطلاعات و کلاهبرداری اینترنتی مقابله کند. ایجاد پلیس سایبر در هند در شرایطی است که این کشور در سال 2000 قانونی را برای مقابله با جرایم رایانه‌ای تصویب کرده بود.
تجربه کشور ما
در کشور ما نیز چند سالی است که اداره کل مبارزه با جرایم رایانه‌ای در معاونت آگاهی نیروی انتظامی ایجاد شده است. پرواضح است که جرایم فضای سایبر محدود به جرایم رایانه‌ای نیست و ابزارها، نیروی انسانی و اختیارات خاص خود را می‌طلبد. پلیس سایبر قطعه‌ای از پازل گمشده? توسعه? فناوری اطلاعات در کشور است. با توجه به این نکته که نیروی انتظامی مسئول برقراری نظم در جامعه است،‌ این ارگان می‌تواند با در دست گرفتن ابتکار عمل و از دست ندادن فرصت‌ها، مسئولیت نظم و امنیت در این حوزه بزرگ اجتماعی را نیز بر عهده بگیرد. البته باید برای مقابله قانونی با جرایم فضای سایبر، قوانین لازم و شایسته تدوین گردد.
راه‌کارهای پیشنهادی
برای برقراری نظم و امنیت در محیط شبکه‌های رایانه‌ای، پلیس سایبر یک ضرورت ملی است. ایجاد چنین نهادی به مراحل زیر نیاز دارد:
1- عناوین مجرمانه در فضای سایبر ملی مشخص شود.
2- قانون جرایم فضای سایبر و مجازات‌های متناسب، با در نظر گرفتن تأثیر شبکه‌های اینترنتی در گسترش شایعات، اتهامات، خرابکاری‌ها و غیره تعیین شود. مسلماً مجازات جرم در محیط شبکه‌های رایانه‌ای به دلیل گسترش آن، باید بیشتر از فضای خارج باشد.
3- پلیس سایر رسماً در نیروی انتظامی تأسیس شود.
4- پلیس سایبر برای مقابله با جرایم طبق اولویتی مشخص برنامه داشته باشد.
5- پلیس سایبر در مراکز استان‌ها و سایر نقاط کشور گسترش یابد.
6- پلیس سایبر بر مبارزه با تروریست‌ها و تهدیدکنندگان خارجی و داخلی فضای سایبر ملی تأکید کند.
7- پلیس سایبر ملی همکاری با کشورهای دیگر را آگاهانه و فعالانه آغاز کند.

  
  

24 ماهواره که دور زمین در گردش هستند سیستم محل یابی جهانی (Global Positioning Systems)،بک سیستم راهبری و مسیریابی ماهواره ای است که از شبکه ای با 24 ماهواره تشکیل شده است. این ماهواره ها به سفارش وزارت دفاع ایالات متحده ساخته و در مدار قرار داده شده اند. این سیستم در ابتدا برای مصارف نظامی تهیه شد ولی از سال 1980 استفاده عمومی آن آزاد و آغاز شد.خدمات این مجموعه در هر شرایط آب و هوایی و در هر نقطه از کره زمین در تمام ساعت شبانه روز در دسترس است. پدید آوردنگان این سیستم، هیچ حق اشتراکی برای کاربران در نظر نگرفته اند و استفاده از آن رایگان است. 
GPSچگونه کار می کند؟ماهواره های این سیستم، در مداراتی دقیق هر روز 2 بار بدور زمین می گردند و اطلاعاتی را به زمین مخابره می کنند. گیرنده های GPS این اطلاعات را دریافت کرده و با انجام محاسبات هندسی، محل دقیق گیرنده را نسبت به زمین محاسبه می کنند. در واقع گیرنده زمان ارسال سیگنال توسط ماهواره را با زمان دریافت آن مقایسه می کند. از اختلاف این دو زمان فاصله گیرنده از ماهواره تعیین می گردد. حال این عمل را با داده های دریافتی از چند ماهواره دیگر تکرار می کند و بدین ترتیب محل دقیق گیرنده را با اختلافی ناچیز، معین می کند.گیرنده به دریافت اطلاعات همزمان از حداقل 3 ماهواره برای محاسبه 2 بعدی و یافتن طول و عرض جغرافیایی، و همچنین دریافت اطلاعات حداقل 4 ماهواره برای یافتن مختصات سه بعدی نیازمند است. با ادامه دریافت اطلاعات از ماهواره ها گیرنده اقدام به محاسبه سرعت، جهت، مسیرپیموده شده، فواصل طی شده، فاصله باقی مانده تا مقصد، زمان طلوع و غروب خورشید و بسیاری اطاعات مفید دیگر، می نماید.ماهواره های GPSدر مدارهایی بفاصله 24000 هزار مایل از سطح دریا گردش می کنند. هر ماهواره دقیقا طی 12 ساعت یک دور کامل بدور زمین می گردد. سرعت هریک 7000 مایل بر ساعت است. این ماهواره ها نیروی خود را از خورشید تامین می کنند. همچنین باتری هایی نیز برای زمانهای خورشید گرفتگی و یا مواقعی که در سایه زمین حرکت می کنند بهمراه دارند. راکتهای کوچکی نیز ماهواره ها را در مسیر صحیح نگاه می دارد. به این ماهواره ها NAVSTAR نیز گفته می شود. در اینجا به برخی مشخصه های جالب این سیستم اشاره می کنیم:اولین ماهواره GPS در سال 1978 یعنی حدود 35 سال پیش در مدار زمین قرار گرفت. در سال 1994 شبکه 24 عددی NAVSTARتکمیل گردید.عمر هر ماهواره حدود 10 سال است که پس از آن جایگزین می گردد.هر ماهواره حدود 2000 پاوند وزن دارد و طول باتری های خورشیدی آن 5.5 متر است.انرژی مصرفی هر ماهواره، کمتر از 50 وات است. 
گیرنده GPSبسته به نوع مصرف و بودجه می توانید از طیف وسیع گیرنده های GPSبهره ببرید. همچنین، باید از در دسترس بودن نقشه مناسب و بروزجهت ناحیه مورد استفاده تان، اطمینان حاصل کنید. امروزه بهای گیرنده های GPSبطور چشمگیری کاهش پیدا کرده است و هم اکنون در کشور ما با بهایی معادل یک عدد گوشی متوسط موبایل نیز می توان گیرنده GPSتهیه کرد. در کشورهای توسعه یافته از این سیستم جهت کمک به راهبری خودرو، کشتی و انواع وسایل نقلیه بهره گیری می شود. هر چه نقشه های منطقه ای که در حافظه گیرنده بارگذاری می شود دقیق تر باشد، سرویسهایی که از GPSمی توان دریافت داشت نیز ارتقا می یابد. برای مثال، می توان از GPSمسیر نزدیکنرین پمپ بنزین، تعمیرگاه و یا ایستگاه قطار را سوال نمود و مسیر پیشنهادی را دنبال کرد. دقت مکانیابی این سیستم در حد چند متر می باشد، که بسته به کیفیت گیرنده تغییر می کند. از سیستم محلیابی جهانی می توان در کارههایی چون نقشه برداری و مساحی، پروژه های عمرانی، کوهنوردی، کایت سواری، سفر در مناطق ناشناخته، کشتی رانی و قایقرانی، عملیات نجات هنگام وقوع سیل و زمینلرزه و هر فعالیت دیگر که نیازمند محلیابی باشد، بهره برد. 
هر کس که بخواهد بداند کجاست و بکجا می رود به این سیستم نیازمند است، با توجه به نزول شدید بهای گیرنده های این سیستم، و افزایش امکانات آنها، این تکنولوژی در آینده نزدیک بیش از پیش در اختیار همگان قرار خواهد گرفت


  
  


رشد غیر قابل پیش بینی فناوری اطلاعات و ارتباطات در دهه های گذشته که با تکیه بر توسعه صنایع مختلفی ازجمله الکترونیک، کامپیوتر، مخابرات و ... صورت گرفته بر جنبه های مختلف عملکرد سازمانها تاثیرات شگرفی داشته است. همزمان با این تغییرات، محیط فعالیت سازمانهای مختلف پیچیده تر شده و به همین جهت نیاز به سیستمهای مختلفی که بتواند ارتباط بهتری بین اجزای مختلف سازمانی برقرار کرده و جریان اطلاعات را در بین آنها تسهیل کند، افزایش چشمگیری یافته است. این سیستمها که در مجموع به سیستمهای سازمانی Enterprise Systems (ES) معروف هستند، زمینه ای را فراهم آورده اند که مدیران بتوانند در تصمیم گیری های مختلف خود از اطلاعات مناسب در هر جا و در زمان مناسب استفاده نمایند. 
از اوایل دهه 1990 میلادی، ظهور نرم افزارهای یکپارچه ای تحت عنوان Enterprise Resource Planning (ERP) با هدف قراردادن سازمانهای بزرگ، توسعه بسیار زیادی پیدا کردند. این نرم افزارهای بسیار قدرتمند، پیچیده و گران قیمت، سیستمهای از پیش طراحی شده ای هستند که پس از اندک تغییراتی در آنها توسط مشاوران پیاده ساز و مشاوران تحلیل فرایندهای سازمانی، پیاده سازی و اجرا می شوند. در بسیاری از موارد سازمانها به دلیل اجبار در تبعیت از منطق حاکم بر این نرم افزارها، مجبور به اصلاح و بازبینی مجدد فرایندهای خود هستند. این نرم افزارها بر خلاف نرم افزارهای قدیمی که در سازمانها و از طریق واحدهای مختلف سازمانی توسعه پیدا می کردند، مجموعه ای یکپارچه هستند که دارای ماژولهای مختلف بوده و هرزمان که نیاز به اضافه کردن ماژول دیگری به آنها باشد، این کار به راحتی صورت می پذیرد. 
تامین کنندگان نرم افزار های ERP امروزه با چالش جدیدی به نام اینترنت در طراحی نرم افزارهای خود مواجه بوده و مجبور به طراحی بسته های نرم افزاری خود بگونه ای هستند که امکان اجرای آنها بر روی شبکه جهانی اینترنت وجود داشته باشد. همین امر موقعیتی را فراهم آورده که ERP که در حال حاضر بصورت یک نرم افزار داخلی در سازمان مطرح است، با سیستمهای دیگری همچون CRM و SCM ارتباطی تنگاتنگ پیدا نموده و به عنوان ستون فقرات e-Business مطرح شود. 
ERP را می توان به عنوان نرم افزار یکپارچه ای تعریف نمود که دارای اجزا و یا ماژولهایی برای برنامه ریزی، تولید، فروش، بازاریابی، توزیع، حسابداری، مدیریت منابع انسانی، مدیریت پروژه، مدیریت موجودی، مدیریت خدمات و نگهداری و تعمیرات، مدیریت حمل و نقل و بازرگانی الکترونیک است. معماری و ساختار ERP بگونه ای است که یکپارچگی و جامعیت اطلاعات سطح سازمان را فراهم نموده و جریان روان اطلاعات بین بخشهای مختلف سازمان را فراهم می آورد. 
انجمن کنترل تولید و موجودی آمریکا ERP را به صورت زیر تعریف می نماید:
• "روشی برای برنامه ریزی و کنترل موثر تمامی منابع مورد نیاز برای دریافت، تولید، ارسال و پاسخگویی به نیازهای مشتریان، در شرکتهای تولیدی، توزیعی و خدماتی."
تعاریف بسیار زیاد دیگری برای ERP ارائه شده است از جمله:
• "ERP یک بسته نرم افزاری تجاری است که هدف آن یکپارچگی اطلاعات و جریان اطلاعات بین تمامی بخشهای سازمان از جمله مالی، حسابداری، منابع انسانی، زنجیره عرضه و مدیریت مشتریان است." (Davenport, 1998)
• "سیستمهای ERP سیستمهای اطلاعاتی قابل تغییر و تنظیمی هستند که اطلاعات و فرایندهای مبتنی بر اطلاعات در سازمان را در درون واحدهای سازمانی و بین آنها یکپارچه می نماید." (Kumar & Hilsgersberg, 2000)
• "ERP یک پایگاه داده، یک برنامه کاربردی و یک واسط یکپارچه در تمامی سازمان است." (Tadjer, 1998)
• "ERP سیستمهایی مبتنی بر کامپیوتر هستند که برای پردازش تراکنشهای سازمان طراحی شده اند و هدف آنها تسهیل برنامه ریزی، تولید و پاسخگویی به موقع به مشتریان در محیطی یکپارچه است." (O’Leary, 2001) 
• ERP یک بسته نرم افزاری استاندارد مشتمل بر چندین ماژول مرتبط و یکپارچه است که کلیه فرآیندهای تجاری یک سازمان را اعم از تولید ، منابع انسانی ، مالی ، بازاریابی و فروش و ... پشتیبانی می نماید و منجر به یکپارچگی وظایف ( Functions ) در سازمان می شود.
• یک راه حل سیستمی مبتنی بر فناوری اطلاعات است که منابع سازمان را توسط یک سیستم به هم پیوسته، به سرعت و با دقت و کیفیت بالا در کنترل مدیران سطوح مختلف سازمان قرار می دهد تا به طور مناسب فرایند برنامه ریزی و عملیات سازمان را مدیریت نماید.
• ERP به مثابه ستون فقرات اطلاعاتی یک سازمان از لحاظ بانک های اطلاعاتی و فرآیندهای سازمانی محسوب شده و به منزله نرم افزاری برای پشتیبانی فرآیندهای داخلی سازمان است. 
آنچه در همه این تعاریف مهم است، توجه و تمرکز بیشتر بر روی عبارت Enterprise در اختصار ERP است تا توجه به عبارات دیگر اختصار از جمله Planning و Resource. چراکه این سیستم فراتر از برنامه ریزی عمل کرده و با وجود تمرکز بر روی منابع سازمان، عناصری فراتر ازآن را پوشش می دهد.آنچه که در این تعاریف بیش از همه نمود دارد، یکپارچگی و استاندارد بودن سیستم ERP است و همین دو جنبه مهم از ERP آنرا از سایر سیستمهای اطلاعاتی یکپارچه متمایز می سازد. 
آنچه مهم است در این بخش به آن اشاره شود این است که سیستم ERP بصورت کامل در هر دو بخش آن (Core Application , Business Analysis Application) سطوح مختلف سیستمی سازمان را پوشش می دهد به این صورت که هسته مرکزی پوشش دهنده سطوح TPS و MIS می باشد و ابزار های تحلیل و تجزیه تجاری پوشش دهنده سطوح DSS و EIS در سازمان هستند. البته لازم به ذکر است که این تقسیم بندی چندان شفاف نبوده و مرز مشخصی بین این سطوح و دو بخش اصلی ERP قابل ترسیم نیست و همپوشانیهایی در این بین وجود دارد



  
  

دراین نوشتار با معرفی ابزار مدل الماس سعی خواهد شد تعریفی مناسب از استراتژی ارائه شود.

 

«استراتژی»  به معنای کاری است که شرکت توانایی انجام آن را دارد. به عبارت ساده‌تر، «استراتژی» عبارت از بیانیه‌ای که چگونگی رسیدن شرکت به موفقیت را نشان می‌دهد.


Hambrick و  Fredricksonبرای اولین بار ابزار مدل استراتژی را ارائه کرده‌اند. این ابزار روشی منسجم برای تجزیه‌وتحلیل، یکپارچه سازی، خلاصه سازی و ایجاد ارتباط میان محصول، کسب‌وکار و استراتژی‌های شرکت به مدیران و افراد خبره ارائه می‌کند. این مدل پاسخگوی سوال «استراتژی شرکت چیست و در آینده چگونه خواهد بود؟» است.


از ویژگی‌های این ابزار آن است که با پشتوانه‌ای کاملا تجربی به‌دست آمده است و ارائه‌دهندگان آن در شرکت‌هایی چون ژیلت، گلدمن ساکس، خطوط هواپیمایی SOUTHWEST، جنرال الکتریک و برخی دیگر شرکت‌ها این ابزار را پیاده‌سازی کرده و از کارشناسان، مشاوران و مدیران اجرایی درخصوص آن بازخورد دریافت کرده‌اند. مطابق با ابزار الماس هر استراتژی در سازمان شامل پنج عنصر اصلی است که باید مطرح‌کننده سوالاتی اساسی باشد و سازمان باید بتواند به آنها پاسخ دهد. این پنج عنصر به شرح زیر است:


1. .عرصه ها-ما در چه در عرصه هایی فعال هستیم؟ اساسی‌ترین انتخاب هر استراتژیست در یک سازمان انتخاب عرصه و حوزه کسب‌وکار است. برای داشتن یک استراتژی مناسب، پاسخ این سوال نباید شامل جوابی کلی باشد.


یک استراتژیست در انتخاب عرصه‌های فعالیت در استراتژی، نه تنها باید حوزه فعالیت را مورد شناسایی قرار دهد، بلکه باید بتواند تشخیص دهد در چه حوزه‌هایی تاکید بیشتری وجود دارد. در این بخش باید بتوانید به سوالات مهم زیر پاسخ دهید:


•محصول یا خدمت قابل ارائه سازمان چیست؟


•چه بخشی از بازار موردنظر سازمان است؟


•چه ناحیه جغرافیایی از بازار موردنظر است؟


•فناوری‌های محوری مورد استفاده شرکت کدام است؟


•کدام مراحل تولید ارزش، مدنظر سازمان است؟


2.وسیله انتقال-چگونه به سمت عرصه‌های انتخابی حرکت می‌کنیم؟

پس از تصمیم‌گیری در مورد عرصه‌های فعالیت در سازمان، نیاز است یک استراتژیست تصمیم‌گیری کند که چگونه به سمت عرصه‌های تعیین شده حرکت کنید؟ به‌طور خاص باید بدانید با چه وسیله‌ای به سمت یک طبقه محصول خاص، بخش‌مشخصی از بازار، منطقه جغرافیایی معلوم حرکت کنید. عدم صراحت و شفافیت یک سازمان در شناسایی وسیله انتقال می‌تواند منجر به تاخیر در ورود به بازار و عرصه‌های انتخاب شده و در نتیجه صرف هزینه‌های فاقد ارزش یا توقف کامل کسب‌وکار شود. در این بخش باید بتوانید به سوالات زیر پاسخ دهید:


•چگونه به سمت عرصه‌های انتخابی حرکت می‌کنیم؟


•با انجام توسعه داخلی؟ ادغام؟


•ارائه نمایندگی یا برون سپاری؟


3.متمایزکننده‌ها-ما چگونه برنده خواهیم شد؟

یک استراتژی مناسب علاوه بر نیاز به مشخص بودن عرصه و وسیله انتقال به آن، نیاز به مشخص کردن نحوه پیروزی در میدان رقابت دارد. در دنیای رقابتی امروز بازار کسب‌وکار، در اختیار داشتن عوامل متمایز کننده کلیدی رسیدن به نتیجه و پیروزی است.در این بخش باید به سوالات زیر پاسخ دهید:


•ما چگونه پیروز خواهیم شد؟


•با کاهش قیمت یا تمایز در محصول؟


4.مرحله‌بندی- سرعت و ترتیب حرکت ما چگونه خواهد بود؟

عناصر قبلی استراتژی شامل عرصه‌ها، وسیله انتقال و متمایزکننده‌ها محتوای اصلی استراتژی را تشکیل می‌دهند، اما استراتژیست‌ها برای اجرای استراتژی نیاز به برنامه ریزی دارند و به همین دلیل عنصر «مرحله بندی»  به‌عنوان عاملی مهم برای اولویت‌بندی و سرعت گرفتن برای رسیدن به موفقیت در نظر گرفته شده است. در این بخش باید به این سوالات پاسخ دهید:
•سرعت حرکت ما چگونه خواهد بود؟


• تقدم و تاخر فعالیت‌ها چگونه است؟


5.منطق اقتصادی-بازگشت سرمایه ما چگونه خواهد بود؟

در قلب یک استراتژی کسب‌وکار باید ایده شفافی از چگونگی سودآوری در سازمان وجود داشته باشد. بسیاری از استراتژی‌های موفق منطق اقتصادی قوی و مبتنی بر سودآوری دارند. برای مثال روزنامه نیویورک تایمز با وجود اینکه قیمت نسبتا بالایی دارد به دلیل انتخاب بخش‌بندی بازار مناسب-جامعه ثروتمندان- توانسته است به میزان فروش و سودآوری قابل ملاحظه‌ای دست پیدا کند. به یاد داشته باشید استراتژی تنها برنامه‌ریزی نیست، بلکه انتخابی آگاهانه برای یکپارچگی در سازمان است. گری همل استاد استراتژی می‌گوید ممکن است یک رهبر سازمانی بدون استراتژی قابل تحمل باشد اما بدون داشتن آرمانی بزرگ در کسب‌وکار هرگز یک رهبر به شمار نمی‌آید. در ابزار الماس‌استراتژی راهی ساده برای آرمان کسب‌وکار به شما معرفی شد که می‌تواند مورد استفاده واقع شود. 

 


  
  
<   <<   91   92   93   94   95   >>   >