دنیا همچون مار است سودن آن نرم و هموار ، و درون آن زهر مرگبار . فریفته نادان دوستى آن پذیرد ، و خردمند دانا از آن دورى گیرد . [نهج البلاغه]
لوگوی وبلاگ
 

آمار و اطلاعات

بازدید امروز :24
بازدید دیروز :114
کل بازدید :103009
تعداد کل یاداشته ها : 526
04/4/20
3:58 ص

معرفی توپولوژی شبکه


توپولوژی یا همبندی یک شبکه تعیین کننده شیوه کابل کشی اتصال کامپیوترهاست .در واقع توپولوژی به معنای چگونگی پیکربندی و ایجاد اتصالات بین دستگاه‌های یک شبکه رایانه‌ای است. به هر ابزار متصل به یک شبکه رایانه‌ای گره (Node) گفته می‌شود که به‌وسیله پیوندها (Link) به همدیگر متصل می‌گردند. این توپولوژی (همبندی) معمولاً نوع کابل مورد استفاده را نیز تعیین میکند .

انواع توپولوژی شبکه


انواع توپولوژی(همبندی) شبکه:

  1. توپولوژی خطی (BUS)
  2. توپولوژی حلقوی (RING)
  3. توپولوژی ستاره ای  (STAR)
  4. توپولوژی ترکیبی (HYBRID)
  5. توپولوژی درختی (TREE)
  6. توپولوژِی مشبک (MESH)
2_network-topology(2)

توپولوژی خطی (Bus)


توپولوژی خطی یا گذرگاهی (Bus)

شبکه‌ای که از آرایش خطی استفاده می‌کند معمولاً دارای یک کابل واحد و بلند بوده که دستگاه‌های مختلف شبکه به آن متصل هستند و در هر واحد زمانی تنها یک کامپیوتر امکان ارسال اطلاعات را دارد. در این روش کلیه? کامپیوترهای متصل به خط، اطلاعات ارسال شده را دریافت می‌کنند ولی فقط کامپیوتری که آدرس بسته اطلاعاتی ارسال شده، متعلق به او است این اطلاعات را ذخیره می‌نماید و بقیه? کامپیوترها از بسته صرف‌نظر می‌کنند.

برای راه اندازی این آرایش خطی نیاز به کابل کواکسیال داریم و هر سیستم به کمک یک کانکتور به شبکه متصل می شود . ابتدا و انتهای شبکه با ترمیناتور بسته می شود. سادگی ، کم هزینه بودن و توسعه آسان این شبکه از نقاط قوت توپولوژی BUS میباشد. ضعف عمده این شبکه این است که اگر کابل اصلی Back bone که پل ارتباطی بین کامپیوتر های شبکه است ، قطع شود ، کل شبکه از کار خواهد افتاد.

خطی1

 

توپولوژی حلقوی(Ring)


این همبندی توسط شرکت آی‌بی‌ام اختراع شد و کلیه رایانه‌ها به گونه‌ای به یکدیگر متصل هستند که مجموعه آنها یک حلقه را تشکیل می‌دهد. در توپولوژی باس کامپیوتر ها توسط یک رشته سیم به یکدیگر متصل میشوند که آغاز و پایان آن سیستم توسط یک مقاومت 50 اهمی بسته شده است. در توپولوژی رینگ بجای بستن دو سر سیم آنها را به یکدیگر وصل نموده و تشکیل یک حلقه میدهند. همیشه یک بسته? کوچک با نام نشانه (Token) در داخل شبکه از یک رایانه به دیگری می‌رود، زمانی که یک رایانه اطلاعاتی جهت ارسال دارد، نشانه را در اختیار گرفته و از چرخش آن داخل شبکه جلوگیری می‌کند، تا زمانیکه نشانه توسط یک رایانه نگه‌داشته شده باشد، تمام رایانه‌های شبکه پذیرای اطلاعاتی خواهند بود که رایانه مالک نشانه ارسال می‌کند.که معایب این نوع توپولوژی این است که اگر قسمتی از کابل اصلی به علتی آسیب ببیند کل شبکه از کار می افتد وعیب یابی آن بسیار وقت گیر می‌باشد واز مزایای آن میتوان به کم هزینه بودن و سادگی شبکه اشاره کرد.

حلقوی

 

توپولوژی ستاره ای (star)


در این پیکر بندی از کابل و سخت افزار بیشتری استفاده میشود اما مدیریت آن آسانتر و احتمال خرابی آن کمتر است. کابل مورد استفاده توپولوژی ستاره ای اترنت کابل زوج بهم تابیده بدون حفاظ است. در پیکر بندی ستاره ای هر کامپیوتر به یک هاب متصل میشود. یک سر کابل به کارت شبکه یک کامپیوتر متصل میشود و سر دیگر آن به هاب که نقطه اتصال مرکزی کابل کشی شبکه را نزد هم میکند متصل میشود. هاب ها به اندازه های مختلف عرضه میشوند و مدلهای پیشرفته آنها میتواند خطا های موجود در سیگنالها را تقویت کند. آماده سازی توپولوژی ستاره ای آسان است و و عیب یابی در آن اسانتر از شبکه باس است چرا که یک کابل آسیب دیده تنها به روی یک کامپیوتر تاثیر میگذارد و از طرف دیگر کابل زوج بهم تابیده معمولاً گرانتر از کواکسیال است. توپولوژی ستاره ای به کابل بسیار زیاد و یک هاب نیاز دارد. تمامی اینها منجر به بالا رفتن هزینه شبکه میشود با این مزیت که این روش بسیار مفید است.

ستاره گسترش یافته

اگر بین میانگیر و گره‌ها تکرارکننده قرار دهیم تا مسافت قابل پوشش توسط میانگیر افزایش یابد به آن آرایش ستاره گسترش یافته گفته می‌شود اگر به جای تکرارکننده‌ها میانگیر قرار داده شود یک آرایش ترکیبی از ستاره-سلسله مراتبی بوجود می‌آید که در بعضی از کتاب‌ها بین این آرایش و آرایش ستاره تفاوتی قائل نمی‌گردند.

ستاره

 

توپولوژی ترکیبی (HYBRID)


آرایش ترکیبی نوعی از آرایش‌های شبکه است که از همبندی یک یا چند شبکه با آرایش‌های فیزیکی متفاوت و یا همیندی چندین شبکه که دارای آرایش فیزیکی یکسان است بوجود می‌آید و آرایش فیزیکی شبکه حاصل مشابه آرایش فیزیکی شبکه‌های اولیه نمی‌باشد (مثلاً آرایش فیزیکی شبکه‌ای که از همبندی چندین شبکه براساس آرایش فیزیکی ستاره بدست می‌آید ممکن است با توجه به نحوه اتصال شبکه‌ها به صورت ترکیبی از آرایش‌های ستاره و خطی یا ستاره و درختی باشد در حالی که اگر چندین شبکه با آرایش خطی توزیع شده به یکدیگر متصل گردند شبکه حاصل آرایش خطی توزیع شده را به خود خواهد گرفت )

این توپولوژی ترکیبی است از چند شبکه با توپولوژی متفاوت که توسط یک کابل اصلی بنام Backbone به یکدیگر مرتبط شده اند.توسط یک پل ارتباطی به نام Bridge به کابل backbone متصل می شود.

هیبرید

 

توپولوژی درختی (TREE)


در آرایش درختی یک گره مرکزی (بالاترین سطح در سلسله مراتب) به دو یا چند گره در سطحی پایین تر با استفاده از یک پیوند نقطه به نقطه متصل است (به عنوان مثال در سطح دو) و گره‌های سطح دو نیز به چندین گره در سطحی پایینتر متصل هستند (برای مثال در سطح سوم). گره مرکزی تنها گرهی است که هیچ گرهی در سطحی بالاتر از خود ندارد. سلسله مراتب درخت متقارن است یعنی تعداد گره‌های متصل به هر گره در سطح پایین تر عدد ثابت f است. عدد f به عنوان عامل شاخه بندی در درخت سلسله مراتب شناخته می‌شود.

نکته ها:
1) یک شبکه مبنی بر آرایش درختی فیزیکی حتماً باید حداقل سه سطح داشته باشد در غیر این صورت اگر دو سطح داشته باشد نشان دهنده آرایش ستاره است.
2)اگر یک آرایش درختی عامل شاخه بندی برابر با یک داشته باشد این آرایش نشان دهنده آرایش خطی است.
3)عامل شاخه بندی مستقل از تعداد کل گره هاست اگر یک گره نیاز به درگاه‌هایی برای اتصال به گره‌های دیگر داشته باشد می‌توان تعداد درگاه‌ها را بدون توجه به تعداد کل گره‌ها کاهش داد. در نتیجه تعداد درگاه‌های مورد نیاز وابسته به عامل شاخه بندی است و در نتیجه می‌توان تعداد درگاه‌ها را بدون توجه به تعداد کل گره‌ها کاهش داد.
4)تعداد کل پیوندهای نقطه به نقطه در شبکه بر اساس آرایش درختی یکی کمتر از تعداد گره‌های شبکه می‌باشد
5)اگر نیاز به پردازش اطلاعات توسط گره‌ها در یک آرایش درختی فیزیکی باشد گره‌های سطح بالاتر باید پردازش بیشتری نسبت به گره‌های سطح پایین تر انجام دهند.
درختی1

 

توپولوژی مشبک(Mesh)


در این آرایش شبکه ،نظم مشخصی وجود ندارد و هر یک از رایانه‌ها به یک یا چند رایانه دیگر متصل شده‌اند. این آرایش در واقع نسخه ناقص آرایش اتصال کامل است، لذا هزینه و پیچیدگی کمتری نسبت به روش مذکور دارد.از معایب این توپولوژی میتوان به پیچیدگی و هزینهای بالای آن اشاره کرد و چون شبکه گسترده است عیب یابی ان هم نسبت سخت می‌باشد از مزایای این توپولوزی این است که اگر قسمتی از کابل قطع شود کل شبکه از کار نمی افتد و انتقال اطلاعات به صورت دوبه دو می‌باشد یعنی تمامی کامپیوترها بدون اینکه شبکه مشغول شود میتوانند به یک دیگر اطلاعات ارسال و دریافت کنند که برای اینکه از توژولو‍‍‍‍‍‍ژی mesh بتوان از حداکثرنیرو استفاده کرد از دستگاهی به نام روتر یا مسیر یاب استفاده می‌شود که کار این دستگاه این است که باعث می‌شود از خطهایا مسیر هایی که خالی هستند ارسال اطلاعات انجام داد و در نتیجه این دستگاه باعث سرعت بخشیدن به ارسل اطلاعات میشود

مشبک



  
  

مستند سازی شبکه های کامپیوتر ی :

مستند سازی شبکه های کامپیوتری یکی از نکات فراموش شده در اکثر سازمان ها و شرکت های ایرانی می باشد .تصور کنید مسوول شبکه سازمان شما به هر دلیل حاضر به حضور در محل کار خود نشود |،این مسئله می تواند اختلالی بزرگ را به وجود بیاورد .غالبا در شرکت های ایرانی مستند سازی به گرفتن Password سرور ها ختم می شود ؛در صورتی که مستند سازی بسیار پیچیده تر از این موارد است.در ادامه به صورت خلاصه نکاتی که در مستند سازی شبکه های کامپیوتری حائر اهمیت می باشد لیست شده است .

بخش یک :مستند سازی Passive 

  1. تهیه نقشه محل قرارگیری سوپیچها ،روترها ،فایروالها ،مودم ها و سرور ها به صورت کامل (تهیه نقشه از دیاگرام شبکه با نشان دادن محل قرار گیری تمامی تجهیزات فوق الذکر و مشخصات هر دستگاه به صورت Comments در کنار Icon دستگاه ها(شامل نام سوپیچ ،روتر ،فایروال ،مودم و سرور ).)
  2. تهیه نقشه  لینک های ارتباطی بین طبقات و  بین ساختمان ها ،شامل نوع ارتباط ،شماره پورت متصل در ابتدا و انتهای ارتباط به همراه نام و شماره دستگاه مرتبط کننده لینک ها(نام سوئیچ ،روتر و ...).
  3. تهیه نقشه از محل قرار گیری Client ها (داخلی و خارجی) در ارتباط با سرور ها و فایروالها .
  4. شماره گذاری ابتدا و انتهای سر کابل ها در اتاق سرور ،Client ها و لینک های بین سوئیچها ، روتر ها ،فایروال ها ،سرور ها و مودم ها .همچنین ارائه جدول راهنمای شماره گذاری سرکابل ها .
  5. الصاق برچسب بر روی سوپیچها ،روترها ،فایروالها ،مودم ها ، سرور ها و تجهیزات ذخیره سازی در اتاق سرور و  تهیه نقشه راهنمای برچسب ها
  6. تهیه لیستی از تعداد و مدل تجهیزات  موجود در اتاق سرور (شامل: سوپیچها ،روترها ،فایروالها ،مودم ها ، سرور ها ،رک ها و تجهیزات ذخیره سازی )و هر یک از ساختمانهای  زیر نظر سازمان .

بخش دوم :تنظیمات موجود بر روی دستگاه های ارتباطی .

  1. ارائه IP Address (Valid و Invalid) تمامی سوئیچها ،روترها ،فایروالها ،مودم ها ، سرور ها و... به همراه User Name  و  Password هر یک به صورت مکتوب .
  2. تهیه گزارش جامع از تنظیمات و پیکره بندی های موجود در تمامی سوئیچها
  3. تهیه گزارش جامع از تنظیمات و پیکره بندی های موجود در تمامی مودم ها
  4. تهیه گزارش جامع از تنظیمات و پیکره بندی های موجود در تمامی روتر ها
  5. تهیه گزارش جامع از تنظیمات و پیکره بندی های موجود در تمامی فایروال ها و تجهیزات ارتباطی دیگر
  6. تهیه لیستی از فروشندگانی که تجهیزات فوق از آنها خریداری شده است .
  7. ارائه گزارش از نوع تجهیزات ذخیره سازی و تنظیمات موجود در تجهیزات ذخیره سازی .

 

بخش سوم :نرم افزار های سازمانی

  1. تهیه لیستی از نرم افزار های سازمانی موجود به همراه مشخصات شرکت های پشتیبان کننده و پیش نیاز های سخت افزاری و نرم افزاری لازم جهت راه اندازی هر نرم افزار به صورت جداگانه (در سطح سرور و کاربر).
  2. ارائه مستنداتی در رابطه با مراحل پیکره بندی Clustering  در سرور های مرتبط با نرم افزارهای سازمانی

بخش چهارم :مستند سازی Domain Controller

  1. ارائه لیست کامل گروه های تعریف شده  به همراه Member های هر گروه و هدف از تعریف هر گروه
  2. ارائه لیست کامل OU های تعریف شده  به همراه Object Policy  هایAssign  شده به هر OU  و هدف از تعریف هر Policy به همراه تنظیمات تعریف شده در هر Policy .
  3. ارائه Password مربوط به Active Directory Restore Mode .
  4. ارائه لیست User Name  و Password  مربوط به User هایی که دسترسی بالاتر از Domain User  دارند .
  5. ارائه لیست User Name  و Password  مربوط به Server هایی که Stand alone Server  می باشند .
  6. ارائه لیست Shared Object های موجود در Domain  به همراه Share Permission  و NTFS Permission های Set شده برای هر یک .
  7. ارائه لیست سرویس ها یا نرم افزارهایی که با Active Directory به هر نحوی Integration دارند ؛به همراه تنظیمات مورد نیاز هر سرویس یا نرم افزار (مانند    DNS,DHCP,IIS,RRAS,ISA,DFS,Terminal Service,WSUS و غیره .
  8. ارائه لیست User هایی که قادر هستند از محیط خارج از سازمان به هر سرور دسترسی داشته باشند به همراه Password آنها .
  9. ارائه نرم افزار ها و درایور های مربوط به سرور ها و  Client ها .

10.  ارائه لیست نرم افزار هایی که به صورت عمومی در سطح  Clientها استفاده می شود .

11.  ارائه لیست و آدرس Map Drive های موجود در سطح Clientها (مانند work Area ,Home Directory   و ...).

 

  
  

 

یک شبکه شامل مجموعه ای از دستگاهها ( کامپیوتر ، چاپگر و ... ) بوده که با استفاده از یک روش ارتباطی ( کابل ، امواج رادیوئی ، ماهواره ) و بمنظور اشتراک منابع فیزیکی ( چاپگر) و اشتراک منابع منطقی ( فایل )  به یکدیگر متصل می گردند. شبکه ها می توانند با یکدیگر نیز مرتبط شده و شامل زیر شبکه هائی باشند.

تفسیم بندی شبکه ها

.شبکه های کامپیوتری را بر اساس مولفه های متفاوتی تقسیم بندی می نمایند. در ادامه به برخی از متداولترین تقسیم بندی های موجود اشاره می گردد .

تقسیم بندی بر اساس نوع وظایف . کامپیوترهای موجود در شبکه را با توجه به نوع وظایف مربوطه به دو گروه عمده : سرویس دهندگان (Servers) و یا سرویس گیرندگان (Clients) تقسیم می نمایند. کامپیوترهائی در شبکه که برای سایر کامپیوترها سرویس ها و خدماتی را ارائه می نمایند ، سرویس دهنده  نامیده می گردند. کامپیوترهائی که از خدمات و سرویس های ارائه شده توسط سرویس دهندگان استفاده می کنند ، سرویس گیرنده نامیده می شوند .

در شبکه های Client-Server ، یک کامپیوتر در شبکه نمی تواند هم بعنوان سرویس دهنده و هم بعنوان سرویس گیرنده ، ایفای وظیفه نماید.

 

در شبکه های Peer-To-Peer ، یک کامپیوتر می تواند هم بصورت سرویس دهنده و هم بصورت سرویس گیرنده ایفای وظیفه نماید.

 

یک شبکه LAN  در ساده ترین حالت از اجزای زیر تشکیل شده است :

دو کامپیوتر شخصی . یک شبکه می تواند شامل چند صد کامپیوتر باشد. حداقل یکی از کامپیوترها می بایست بعنوان سرویس دهنده مشخص گردد. ( در صورتیکه شبکه از نوع Client-Server باشد ). سرویس دهنده، کامپیوتری است که هسته اساسی سیستم عامل بر روی آن نصب خواهد شد.

یک عدد کارت شبکه (NIC) برای هر دستگاه. کارت شبکه نظیر کارت هائی است که برای مودم و صدا در کامپیوتر استفاده می گردد.  کارت شبکه مسئول دریافت ، انتقال ، سازماندهی و ذخیره سازی موقت اطلاعات در طول شبکه است . بمنظور انجام وظایف فوق کارت های شبکه دارای پردازنده ، حافظه و گذرگاه اختصاصی خود هستند.

? تقسیم بندی بر اساس توپولوژی . الگوی هندسی استفاده شده جهت اتصال کامپیوترها ، توپولوژی نامیده می شود. توپولوژی انتخاب شده برای پیاده سازی شبکه ها، عاملی مهم در جهت کشف و برطرف نمودن خطاء در شبکه خواهد بود. انتخاب یک توپولوژی خاص نمی تواند بدون ارتباط با محیط انتقال و روش های استفاده از خط مطرح گردد. نوع توپولوژی انتخابی جهت اتصال کامپیوترها به یکدیگر ، مستقیما" بر نوع محیط انتقال و روش های استفاده از خط تاثیر می گذارد. با توجه به تاثیر مستقیم توپولوژی انتخابی در نوع کابل کشی و هزینه های مربوط به  آن ، می بایست با دقت و تامل به انتخاب توپولوژی یک شبکه همت گماشت . عوامل مختلفی جهت انتخاب یک توپولوژی بهینه مطرح می شود. مهمترین این عوامل بشرح ذیل است :

هزینه . هر نوع محیط انتقال که برای شبکه LAN انتخاب گردد، در نهایت می بایست عملیات نصب شبکه در یک ساختمان پیاده سازی گردد. عملیات فوق فرآیندی طولانی جهت نصب کانال های مربوطه به کابل ها و محل عبور کابل ها در ساختمان است . در حالت ایده آل کابل کشی و  ایجاد کانال های مربوطه می بایست قبل از تصرف و بکارگیری ساختمان انجام گرفته باشد. بهرحال می بایست هزینه نصب شبکه بهینه گردد.

انعطاف پذیری . یکی از مزایای شبکه های LAN ، توانائی پردازش داده ها و گستردگی و توزیع گره ها در یک محیط است . بدین ترتیب توان محاسباتی سیستم و منابع موجود در اختیار تمام استفاده کنندگان قرار خواهد گرفت . در ادارات همه چیز تغییر خواهد کرد.( لوازم اداری،  اتاقها و ... ) . توپولوژی انتخابی می بایست بسادگی امکان تغییر پیکربندی در شبکه را فراهم نماید. مثلا" ایستگاهی را از نقطه ای به نقطه دیگر انتقال و یا قادر به ایجاد یک ایستگاه جدید در شبکه باشیم .

سه نوع توپولوژی رایج در شبکه های LAN استفاده می گردد :

§       BUS

§       STAR

§       RING

توپولوژی BUS . یکی از رایجترین توپولوژی ها برای پیاده سازی شبکه های LAN است . در مدل فوق از یک کابل بعنوان ستون فقرات اصلی در شبکه استفاده شده و تمام کامپیوترهای موجود در شبکه ( سرویس دهنده ، سرویس گیرنده ) به آن متصل می گردند.

 

مزایای توپولوژی BUS

کم بودن طول کابل . بدلیل استفاده از یک خط انتقال جهت اتصال تمام کامپیوترها ، در توپولوژی فوق از کابل کمی استفاده می شود.موضوع فوق باعث پایین آمدن هزینه نصب و ایجاد تسهیلات لازم در جهت پشتیبانی شبکه خواهد بود.

ساختار ساده . توپولوژی BUS دارای یک ساختار ساده است . در مدل فوق صرفا" از یک کابل برای انتقال اطلاعات استفاده می شود.

توسعه آسان . یک کامپیوتر جدید را می توان براحتی در نقطه ای از شبکه اضافه کرد. در صورت اضافه شدن ایستگاههای بیشتر در یک سگمنت ، می توان از تقویت کننده هائی به نام Repeater استفاده کرد.

معایب توپولوژی BUS

مشکل بودن عیب یابی . با اینکه سادگی موجود در تویولوژی BUS امکان بروز اشتباه را کاهش می دهند، ولی در صورت بروز خطاء کشف آن ساده نخواهد بود. در شبکه هائی که از توپولوژی فوق استفاده می نمایند ، کنترل شبکه در هر گره دارای مرکزیت نبوده و در صورت بروز خطاء می بایست نقاط زیادی بمنظور تشخیص خطاء بازدید و بررسی گردند.

ایزوله کردن خطاء مشکل است . در صورتیکه یک کامپیوتر در توپولوژی فوق دچار مشکل گردد ، می بایست کامپیوتر را در محلی که به شبکه متصل است رفع عیب نمود. در موارد خاص می توان یک گره را از شبکه جدا کرد. در حالتیکه اشکال در محیط انتقال باشد ، تمام یک سگمنت می بایست از شبکه خارج گردد.

ماهیت تکرارکننده ها . در مواردیکه برای توسعه شبکه از تکرارکننده ها استفاده می گردد، ممکن است در ساختار شبکه تغییراتی نیز داده شود. موضوع فوق مستلزم بکارگیری کابل بیشتر و اضافه نمودن اتصالات مخصوص شبکه است .

توپولوژی STAR . در این نوع توپولوژی همانگونه که از نام آن مشخص است ، از مدلی شبیه "ستاره" استفاده می گردد. در این مدل تمام کامپیوترهای موجود در شبکه معمولا" به یک دستگاه خاص  با نام " هاب " متصل خواهند شد.

 

مزایای توپولوژی STAR

سادگی سرویس شبکه . توپولوژی STAR شامل تعدادی از نقاط اتصالی در یک نقطه مرکزی است . ویژگی فوق تغییر در ساختار و سرویس  شبکه را آسان می نماید.

در هر اتصال یکدستگاه . نقاط اتصالی در شبکه ذاتا" مستعد اشکال هستند. در توپولوژی STAR  اشکال در یک اتصال ، باعث خروج آن خط  از شبکه و سرویس و اشکال زدائی خط مزبور است . عملیات فوق تاثیری در عملکرد سایر کامپیوترهای موجود در شبکه نخواهد گذاشت .

کنترل مرکزی و عیب یابی . با توجه به این مسئله که نقطه  مرکزی  مستقیما" به هر ایستگاه موجود در شبکه متصل است ، اشکالات و ایرادات در شبکه بسادگی تشخیص  و مهار خواهند گردید.

روش های ساده دستیابی . هر اتصال در شبکه شامل یک نقطه مرکزی و یک گره جانبی است . در چنین حالتی دستیابی به محیط انتقال حهت ارسال و دریافت اطلاعات دارای الگوریتمی ساده خواهد بود.

معایب توپولوژی STAR

زیاد بودن طول کابل . بدلیل اتصال مستقیم هر گره به نقطه مرکزی ، مقدار زیادی کابل مصرف می شود. با توجه به اینکه هزینه کابل نسبت به تمام شبکه ، کم است ، تراکم در کانال کشی جهت کابل ها و مسائل مربوط به نصب و پشتیبنی آنها بطور قابل توجهی هزینه ها را افزایش خواهد داد.

مشکل بودن توسعه . اضافه نمودن یک گره جدید به شبکه مستلزم یک اتصال از نقطه مرکزی به گره جدید است . با اینکه در زمان کابل کشی پیش بینی های لازم جهت توسعه در نظر گرفته می شود ، ولی در برخی حالات نظیر زمانیکه طول زیادی از کابل مورد نیاز بوده و یا اتصال مجموعه ای از گره های غیر قابل پیش بینی اولیه ، توسعه شبکه را با مشکل مواجه خواهد کرد.

وابستگی به نقطه مرکزی . در صورتیکه نقطه مرکزی ( هاب ) در شبکه با مشکل مواجه شود ، تمام شبکه غیرقابل استفاده خواهد بود.

توپولوژی RING . در این نوع توپولوژی تمام کامپیوترها بصورت یک حلقه به یکدیگر مرتبط می گردند. تمام کامپیوترهای موجود در شبکه ( سرویس دهنده ، سرویس گیرنده ) به یک کابل که بصورت یک دایره بسته است ، متصل می گردند. در مدل فوق  هر گره به دو و فقط دو همسایه مجاور خود متصل است . اطلاعات از گره مجاور دریافت و به گره بعدی ارسال می شوند. بنابراین داده ها فقط در یک جهت حرکت کرده و از ایستگاهی به ایستگاه دیگر انتقال پیدا می کنند.

مزایای توپولوژی RING

کم بودن طول کابل . طول کابلی که در این مدل بکار گرفته می شود ، قابل مقایسه به توپولوژی BUS نبوده و طول کمی را در بردارد. ویژگی فوق باعث کاهش تعداد اتصالات ( کانکتور) در شبکه شده و ضریب اعتماد به شبکه را افزایش خواهد داد.

 

نیاز به فضائی خاص جهت انشعابات در کابل کشی نخواهد بود.بدلیل استفاده از یک کابل جهت اتصال هر گره به گره همسایه اش ، اختصاص محل هائی خاص بمنظور کابل کشی ضرورتی نخواهد داشت .

مناسب جهت فیبر نوری . استفاده از فیبر نوری باعث بالا رفتن نرخ سرعت انتقال اطلاعات در شبکه است.  چون در توپولوژی فوق ترافیک داده ها در یک جهت است ، می توان از فیبر نوری بمنظور محیط انتقال استفاده کرد.در صورت تمایل می توان در هر بخش ازشبکه از یک نوع کابل بعنوان محیط انتقال استفاده کرد . مثلا" در محیط های ادرای از مدل های مسی و در محیط کارخانه از فیبر نوری استفاده کرد.

معایب توپولوژی RING

اشکال در یک گره باعث اشکال در تمام شبکه می گردد. در صورت بروز اشکال در یک گره ، تمام شبکه با اشکال مواجه خواهد شد. و تا زمانیکه گره معیوب از شبکه خارج نگردد ، هیچگونه ترافیک اطلاعاتی را روی شبکه نمی توان داشت .

- اشکال زدائی مشکل است . بروز اشکال در یک گره می تواند روی تمام گرههای دیگر تاثیر گذار باشد. بمنظور عیب یابی می بایست چندین گره بررسی تا گره مورد نظر پیدا گردد.

تغییر در ساختار شبکه مشکل است . در زمان گسترش و یا اصلاح حوزه جغرافیائی تحت پوشش شبکه ، بدلیل ماهیت حلقوی شبکه مسائلی بوجود خواهد آمد .

توپولوژی بر روی نوع دستیابی تاثیر می گذارد. هر گره در شبکه دارای مسئولیت عبور دادن داده ای است که از گره مجاور دریافت داشته است . قبل از اینکه یک گره بتواند داده خود را ارسال نماید ، می بایست به این اطمینان برسد که محیط انتقال برای استفاده قابل دستیابی است .

تقسیم بندی بر اساس حوزه جغرافی تحت پوشش . شبکه های کامپیوتری با توجه به حوزه جغرافیائی تحت پوشش به سه گروه تقسیم می گردند :

§       شبکه های محلی ( کوچک ) LAN

§       شبکه های متوسط MAN

§       شبکه های گسترده WAN

شبکه های LAN . حوزه جغرافیائی که توسط این نوع از شبکه ها پوشش داده می شود ، یک محیط کوچک نظیر یک ساختمان اداری است . این نوع از شبکه ها دارای ویژگی های زیر می باشند :

§       توانائی ارسال اطلاعات با سرعت بالا

§       محدودیت فاصله

§       قابلیت استفاده از محیط مخابراتی ارزان نظیر خطوط تلفن بمنظور ارسال اطلاعات

§       نرخ پایین خطاء در ارسال اطلاعات با توجه به محدود بودن فاصله

شبکه های MAN . حوزه جغرافیائی که توسط این نوع شبکه ها پوشش داده می شود ، در حد و اندازه یک شهر و یا شهرستان است . ویژگی های این نوع از شبکه ها بشرح زیر است :

§       پیچیدگی بیشتر نسبت به شبکه های محلی

§       قابلیت ارسال تصاویر  و صدا

§       قابلیت ایجاد ارتباط بین چندین شبکه

شبکه های WAN . حوزه جغرافیائی که توسط این نوع شبکه ها پوشش داده می شود ، در حد و اندازه کشور و قاره است . ویژگی این نوع شبکه ها بشرح زیر است :

§       قابلیت ارسال اطلاعات بین کشورها و قاره ها

§       قابلیت ایجاد ارتباط بین شبکه های LAN

§       سرعت پایین ارسال اطلاعات نسبت به شبکه های LAN

§       نرخ خطای بالا با  توجه به گستردگی محدوده تحت پوشش

? کابل در شبکه

در  شبکه های محلی از کابل بعنوان محیط انتقال و بمنظور ارسال اطلاعات استفاده می گردد.ازچندین نوع کابل در شبکه های محلی استفاده می گردد.  در برخی موارد ممکن است در یک شبکه  صرفا" از یک نوع کابل استفاده و یا با توجه به شرایط موجود از چندین نوع کابل استفاده گردد. نوع کابل انتخاب شده برای یک شبکه به عوامل متفاوتی نظیر : توپولوژی شبکه،  پروتکل و اندازه  شبکه بستگی خواهد داشت . آگاهی از خصایص و ویژگی های متفاوت هر یک از کابل ها و تاثیر هر یک از آنها بر سایر ویژگی های شبکه،  بمنظور طراحی و پیاده سازی یک شبکه موفق بسیار لازم است .

کابل Unshielded Twisted pair )UTP)

متداولترین نوع کابلی که در انتقال اطلاعات استفاده می گردد ، کابل های بهم تابیده می باشند. این نوع کابل ها دارای دو رشته سیم به هم پیچیده بوده که هر دو نسبت زمین  دارای یک امپدانش یکسان می باشند. بدین ترتیب امکان تاثیر پذیری این نوع کابل ها از کابل های مجاور و یا سایر منابع خارجی کاهش خواهد یافت . کابل های بهم تابیده دارای دو مدل متفاوت : Shielded ( روکش دار ) و Unshielded ( بدون روکش ) می باشند. کابل UTP نسبت به کابل STP بمراتب متداول تر بوده و در اکثر شبکه های محلی استفاده می گردد.کیفیت کابل های UTP متغیر بوده و از کابل های معمولی استفاده شده برای تلفن تا کابل های با سرعت بالا را شامل می گردد. کابل دارای چهار زوج  سیم بوده  و درون یک روکش قرار می گیرند.  هر زوج  با تعداد مشخصی پیچ تابانده شده ( در واحد اینچ ) تا تاثیر پذیری آن از سایر زوج ها و یاسایر دستگاههای الکتریکی  کاهش یابد.

 

کابل های UTP دارای استانداردهای متعددی بوده که در گروههای (Categories) متفاوت  زیر تقسیم شده اند:

 

Type

کاربرد

Cat 1

فقط صوت ( کابل های تلفن )

Cat 2

داده  با سرعت 4 مگابیت در ثانیه

Cat 3

داده با سرعت 10 مگابیت در ثانیه

Cat 4

داده با سرعت 20 مگابیت در ثانیه

Cat 5

Cat6

داده با سرعت 100 مگابیت در ثانیه

داده با سرعت 1000 مگابیت در ثانیه

مزایای کابل های بهم تابیده :

§       سادگی و نصب آسان

§       انعطاف پذیری مناسب

§       دارای وزن کم بوده و براحتی بهم تابیده می گردند.

معایب کابل های بهم تابیده :

§       تضعیف فرکانس

§       بدون استفاده از تکرارکننده ها ، قادر به حمل سیگنال در مسافت های طولانی نمی باشند.

§       پایین بودن پهنای باند

§       بدلیل پذیرش پارازیت در محیط های الکتریکی سنگین بخدمت گرفته  نمی شوند.

کانکتور استاندارد برای کابل های UTP  ، از نوع  RJ-45 می باشد. کانکتور فوق شباهت زیادی به کانکتورهای تلفن (RJ-11) دارد. هر یک از پین های کانکتور فوق می بایست بدرستی پیکربندی  گردند. (RJ:Registered Jack)

 

 

کابل کواکسیال

یکی از مهمترین محیط های انتقال در مخابرات کابل کواکسیال و یا هم محور می باشد . این نوع کابل ها از سال 1936 برای انتقال اخبار و اطلاعات در دنیار به کار گرفته شده اند. در این نوع کابل ها، دو سیم تشکیل دهنده یک زوج ، از حالت متقارن خارج شده و هر زوج از یک سیم در مغز و یک لایه مسی بافته شده در اطراف آن تشکیل می گردد. در نوع دیگر کابل های کواکسیال ، به حای لایه مسی بافته شده ، از تیوپ مسی استوانه ای استفاده می شود. ماده ای پلاستیکی این دو هادی را از یکدیگر جدا می کند. ماده پلاستیکی ممکن است بصورت دیسکهای پلاستیکی یا شیشه ای در فواصل مختلف استفاده و مانع از تماس دو هادی با یکدیگر شود و یا ممکن است دو هادی در تمام طول کابل بوسیله مواد پلاستیکی از یکدیگر جدا گردند.

 

مزایای کابل های کواکسیال :

§       قابلیت اعتماد بالا

§       ظرفیت بالای انتقال ، حداکثر پهنای باند 300 مگاهرتز

§       دوام و پایداری خوب

§       پایطن بودن مخارج نگهداری

§       قابل استفاده در سیستم های آنالوگ و دیجیتال

§       هزینه پائین در زمان توسعه

§       پهنای باند نسبتا" وسیع که مورد استفاده اکثر سرویس های مخابراتی از جمله تله کنفرانس صوتی و تصویری است .

معایب کابل های کواکسیال :

§       مخارج بالای نصب

§       نصب مشکل تر نسبت به کابل های بهم تابیده

§       محدودیت فاصله

§       نیاز به استفاده از عناصر خاص برای انشعابات

از کانکتورهای BNC)Bayone -Neill - Concelman) بهمراه کابل های کواکسیال استفاده می گردد.  اغلب کارت های شبکه دارای کانکتورهای  لازم در این خصوص می باشند.

 

- فیبر  نوری

یکی از جدیدترین محیط های انتقال در شبکه های کامپیوتری ، فیبر نوری است . فیبر نوری از یک میله استوانه ای که هسته نامیده می شود و جنس آن از سیلیکات است تشکیل می گردد. شعاع استوانه بین دو تا سه میکرون است . روی هسته ، استوانه دیگری ( از همان جنس هسته ) که غلاف نامیده می شود ، استقرار می یابد. ضریب شکست هسته را با M1 و ضریب شکست غلاف را با M2  نشان داده و همواره M1>M2 است . در این نوع فیبرها ، نور در اثر انعکاسات کلی در فصل مشترک هسته و غلاف ، انتشار پیدا خواهد کرد. منابع نوری در این نوع کابل ها ، دیود لیزری و یا دیودهای ساطع کننده نور می باشند.منابع فوق ، سیگنال های الکتریکی را به نور تبدیل می نمایند.

 

مزایای فیبر نوری :

§       حجم و وزن کم

§       پهنای باند بالا

§       تلفات  سیگنال کم و در نتیجه فاصله تقویت کننده ها زیاد می گردد.

§       فراوانی مواد تشکیل دهنده آنها

§       مصون بودن از اثرات القاهای الکترو معناطیسی مدارات دیگر

§       آتش زا نبودن آنها بدلیل عدم وجود پالس الکتریکی در آنها

§       مصون بودن در مقابل عوامل جوی و رطوبت

§       سهولت در امر کابل کشی و نصب

§       استفاده در شبکه های  مخابراتی آنالوگ و دیجیتال

§       مصونیت در مقابل پارازیت

معایب فیبر نوری :

§       براحتی شکسته شده و می بایست دارای یک پوشش مناسب باشند. مسئله فوق با ظهور فیبر های تمام پلاستیکی و پلاستیکی / شیشه ای کاهش پیدا کرده است .

§       اتصال دو بخش از فیبر یا اتصال یک منبع نور به فیبر ، فرآیند دشواری است . در چنین حالتی می توان از فیبرهای ضخیم تر استفاده کرد اما این مسئله باعث تلفات زیاد و کم شدن پهنای باند می گردد.

§       از اتصالات T شکل در فیبر نوری نمی توان جهت گرفتن انشهاب استفاده نمود. در چنین حالتی فیبر می بایست بریده شده و یک Detector اضافه گردد. دستگاه فوفق می بایست قادر به دریافت و تکرار سیگنال را داشته باشد.

§       تقویت سیگنال نوری یکی از مشکلات اساسی در زمینه فیبر نوری است . برای تقویت سیگنال می بایست سیگنال های توری به سیگنال های الکتریکی تبدیل ، تقویت و مجددا" به علائم نوری تبدیل شوند.

کابل های استفاده شده در شبکه های اترنت

Specification

Cable Type

Maximum length

10BaseT

Unshielded Twisted Pair

100 meters

10Base2

Thin Coaxial

185 meters

10Base5

Thick Coaxial

500 meters

10BaseF

Fiber Optic

2000 meters

100BaseT

Unshielded Twisted Pair

100 meters

100BaseTX

Unshielded Twisted Pair

220 meters

 

 


  
  

آیا میخواهید تمام یک صفحه وب را دانلود کنید تا بعدا آن را در حالت آفلاین مشاهده کنید؟ آیا برای مدت زمانی به اینترنت دسترسی ندارید اما میخواهید از وب سایت های مورد علاقه خود عقب نمانید؟ اگر مانند ما از فایرفاکس استفاده میکنید، پس این افزونه برای شما و نیاز های شما طراحی شده است.

 

دانلود یک صفحه وب به تمامی میتواند کاربردهای زیادی داشته باشد. اعم از دسترسی به تصاویر و محتوی وب سایت به شکل مستقیم و از روی سیستم، تا مطالعه وب سایت در حالت آفلاین.

 

افزونه ScrapBook یک افزونه فوق العاده برای فایرفاکس است که به شما اجازه میدهد صفحات وب را دانلود و آنها را در حالتی کاملا ساده مدیریت کنید. ویژگی جالب توجه این افزونه این است که ساده، سبک و روان، دقیق بوده و از چندین زبان پشتیبانی میکند. با این افزونه وب سایت ها در حالت آفلاین کاملا شبیه به حالت آنلاین آنها عمل می کنند:

 

نصب افزونه ScrapBook
اگر از آخرین نسخه فایرفاکس – نسخه 33 – استفاده میکنید، قبل از نصب افزونه باید یکسری از تنظیمات را انجام دهید. به شکل پیش فرض آیکون این افزونه در هیچ جای مرورگر دیده نمیشود. در نتیجه تنها راه استفاده از آن از طریق کلیک راست است. بعد از نصب افزونه در مرورگر بر روی نوار ابزار خود کلیک راست کرده و گزینه Customize را انتخاب کنید:

 

دانلود وب سایت, افزونه های فایرفاکس, فایرفاکس,دنیای اینترنت

 

در صفحه Customize آیکون این افزونه را مشاهده میکنید که میتوانید آن را کشیده و بر روی نوار ابزار رها کنید در پایان بر روی دکمه Exit Customize کلیک کنید:

 

دانلود وب سایت, افزونه های فایرفاکس, فایرفاکس,دنیای اینترنت

 

همچنین قبل از استفاده از این افزونه ممکن است بخواهید برخی از تنظیمات آن را تغییر دهید. برای این کار بر روی منوی فایرفاکس کلیک کرده و گزینه Add-Ons را انتخاب کنید:

 

دانلود وب سایت, افزونه های فایرفاکس, فایرفاکس,دنیای اینترنت

 

سپس بر روی گزینه Extensions از پنل سمت چپ کلیک کنید و با انتخاب گزینه ScrapBook بر روی دکمه Options کلیک نمایید:

 

دانلود وب سایت, افزونه های فایرفاکس, فایرفاکس,دنیای اینترنت

 

در این صفحه میتواند کلیدهای میانبر افزونه، جای ذخیره وب سایت ها و صفحات وب و همچنین برخی تنظیمات دیگر را تغییر دهید:

 

دانلود وب سایت, افزونه های فایرفاکس, فایرفاکس,دنیای اینترنت

 

استفاده از افزونه برای دانلود صفحات وب
حال بگذارید نحوه دقیق استفاده از این افزونه را مرور کنیم. ابتدا وب سایتی که قصد دانلود آن را دارید باز کنید. ساده ترین راه برای دانلود کل وب سایت یا صفحات آن، کلیک راست بر روی صفحه و انتخاب گزینه Save Page یا Save Page As… از منو است. این دو گزینه توسط ScrapBook اضافه شده است:

 

دانلود وب سایت, افزونه های فایرفاکس, فایرفاکس,دنیای اینترنت

 

گزینه Save Page به شما اجازه میدهد که یک پوشه برای ذخیره را انتخاب کنید و سپس به شکل خودکار فقط همان صفحه را دانلود میکند. اگر به گزینه های بیشتری نیاز دارید از گزینه Save Page As… استفاده کنید. در این صورت پنجره جدیدی باز میشود که گزینه های بیشتری در اختیار شما میگذارد:

 

دانلود وب سایت, افزونه های فایرفاکس, فایرفاکس,دنیای اینترنت

 

مهمترین قسمت ها در این پنجره، بخش Options و Download linked files و سپس In-depth save است. به شکل پیش فرض این افزونه تنها تصاویر و Style ها را دانلود میکند اما اگر صفحه شما برای اجرای دقیق به اسکریپت های جاوا نیاز دارد میتوانید گزینه JavaScript را نیز فعال کنید.


در بخش Download linked files نیز تنها تصاویر به شکل پیش فرض انتخاب شده است، اما امکان انتخاب همه گزینه های دیگر نیز برای شما وجود دارد. این گزینه ها در برخی از وب سایتها که حاوی فایلهای PDF یا Word هستند بسیار کاربردی است.

 

در نهایت در بخش In-depth Save میتوانید مکانیزم دانلود را تعیین کنید. به شکل پیش فرض این افزونه به دنبال هیچ لینکی در صفحه وب نمیرود و در واقع این گزنه بر روی 0 تنظیم شده است. اگر عدد 1 را انتخاب کنید، کل صفحه وب بعلاوه همه صفحات لینک شده در این صفحه را دانلود خواهید کرد. عدد 2 به همین ترتیب، کل صفحه فعلی، صفحات لینک شده در آن و همه صفحات لینک شده در آن صفحات را دانلود خواهد کرد:

 

دانلود وب سایت, افزونه های فایرفاکس, فایرفاکس,دنیای اینترنت

 

در نهایت کافی است که بر روی دکمه Save کلیک کنید تا فرایند دانلود آغاز شود. اما خوب است در همین جا بر روی دکمه Pause کلیک کنید زیرا یک نکته مهم وجود دارد. همانگونه که در تصویر فوق میبینید، این افزونه هر چیزی را که بر روی صفحه وجود دارد از جمله تبلیغات را دانلود میکند. اما آیا شما واقعا به این تبلیغات نیاز دارید؟ پس بهتر است بر روی دکمه Pause کلیک کنید و گزینه Filter را انتخاب نمایید:

 

دانلود وب سایت, افزونه های فایرفاکس, فایرفاکس,دنیای اینترنت

 

بهترین گزینه هایی که در این قسمت میتوانید انتخاب کنید Restrict to Domain و Restrict to Directory است. همچنین اگر دقیقا میدانید که کدام صفحه را میخواهید میتوانید نام و آدرس آن را در قسمت Filter By String وارد کنید. این گزینه کمک زیادی به صرفه جویی در پهنای باند شما میکند.

 

در نهایت مجددا با کلیک بر روی دکمه Start فرایند دانلود را آغاز کنید که بسته به سرعت اینترنت و حجم وب سایت، زمان آن متغیر خواهد بود.

لینک دانلود افزونه :

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/scrapbook/

 


  
  

مرورگر Opera را می‏توان یکی از محبوب‏ترین مرورگرهای حاضر دنیای وب دانست . یکی از امکانات کاربردی این مرورگر، وجود چندین راه برای انحام یک کار خاص است. به عنوان مثال برای جستجوی یک عبارت در یک موتور جستجو نظیر گوگل، شما می‏توانید به صفحه اصلی موتور جستجو بروید و یا اینکه از نوار جستجو در سمت راست بالای صفحه مرورگر استفاده کنید. اما در این ترفند قصد داریم به معرفی یک راه دیگر برای جستجوی عبارات در موتورهای جستجوی مختلف در مرورگر اپرا بپردازیم. راهی که به وسیله آن می‏توانید به سریع‏ترین شکل ممکن یک عبارت خاص را در هر موتور جستجویی که بخواهید جستجو کنید.


بدین منظور:
فرض می‏کنیم قصد داریم عبارت tarfandestan را در موتور جستجوی گوگل، جستجو کنیم. برای این کار کافی است در نوار آدرس مرورگر (محلی که آدرس های اینترنتی را وارد می‏کنیم) عبارت زیر را وارد کنیم و Enter بزنیم:
g tarfandestan
در این عبارت حرف g، حرف اول google بود و کلیدواژه این موتور جستجو محسوب میشود. همچنین پس از g بایستی یک فاصله تایپ کرده و سپس عبارتی که قصد جستجوی آن را داریم را وارد کنیم.
با این الگو می‏توان برای جستجوی عبارات در یاهو، از حرف Y و همچنین برای جستجو در ویکی‏پدیا از عبارت w استفاده کرد. همین طور با استفاده از حرف‏های a ،z ،b و e می‏توان به ترتیب در سایت‏های Ask ،Amazon ،BitTorrent و Ebay جستجو نمود. (ترفندستان)
برای تغییر تنظیمات مربوط به موتورهای جستجو و همچنین تغییر کلیدواژه‏ها، از منوی Tools به Preferences و سپس تب Search بروید


  
  
<   <<   81   82   83   84   85   >>   >